شناسایی عوامل موثر بر بازار ارز

شناسایی عوامل موثر بر بازار ارز رصد كالا: با به انتها رسیدن سال 2019 موسسات معتبر جهانی تحلیل های اقتصادی از سال قبل و پیش بینی هایی را از سال میلادی آینده عرضه كرده اند. علاوه بر تحولات خاورمیانه و ایران و بررسی بازارهای مهم ایران در هفته گذشته، تحلیل های جهانی در هفته اخیر و همین طور پیش بینی هایی از سال 2020 ارائه می گردد.



یكی از ریسك های مهم پیش روی بازار ارز ایران، قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه FATF در بهمن ماه سال جاری است. البته مسائل دیگری نیز منجر به نوسانات ارزی شده كه به آنها اشاره می گردد. در هفته ای كه گذشت نرخ دلار با نوسانات اندكی مواجه بود. از چهارشنبه گذشته تا روز شنبه قیمت این ارز با افزایش ملایمی رو به رو بوده است. بعد از آن نرخ دلار تا روز دوشنبه كم شد و سپس با افزایش نوسانات در اواخر هفته گذشته، از ۱۳۱۷۰ در ابتدای بازه هفته گذشته در روز چهارشنبه، در آخرین روز بازه مورد بررسی، به ۱۳۲۶۰ تومان رسید. بعلاوه یكی از دلیلهای نوسانات نرخ دلار، نگرانی از تحقق درآمدهای نفتی در بودجه سال آتی می باشد. كاهش درآمدهای نفتی و در نتیجه كاهش ارز در كشور، تقاضای احتیاطی خرید و نگهداری دلار را بیشتر می كند. همین طور نرخ تورم بالا و شكل گیری انتظارات تورمی نسبت به آینده، این تقاضا را افزایش داده است. البته حضور تنظیم گران نرخ ارز در بازار، موجب شد كه تقاضای سفته بازی شكل نگیرد و نوسانات نرخ ارز كنترل شده و دامنه آن محدود گردد. البته ناگفته نماند كه حضور تنظیم گران موجب كاهش نوسانات نرخ دلار شده و بر كاهش قیمت آن تاثیر چندانی نداشته است؛ چونكه نرخ دلار در بازه طولانی مدت حدود ۱۱۰۰۰ تومان بوده است.
در هفته ای كه گذشت، قیمت سكه نیز همسو با نوسانات نرخ دلار تغییر كرده و از ۴ میلیون و ۵۵۵ هزار تومان از نخستین روز هفته گذشته به ۴ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان در چهارشنبه گذشته رسیده است. بااینكه سكه و ارز حدودا هم جهت با هم تغییر می كنند اما این افزایش سكه به سبب بالا رفتن قیمت جهانی طلا در هفته اخیر نیز می باشد. طی هفته گذشته قیمت هر اونس طلای جهانی حدود ۰.۷ درصد رشد داشته است. با فرض ثبات قیمت دلار و سایر شرایط اقتصادی و سیاسی، با افزایش روند اونس طلای جهانی، قیمت سكه نیز روند افزایشی خواهد داشت.
در هفته گذشته شاخص كل سهام رشد ملایمی داشته و منجر به افزایش تقاضاهای جدید در بازار بورس شده است. از سویی به سبب وجود نقدینگی های سرگردان و عدم ثبات در بازارهای موازی، احتمال حبابی شدن در سهام برخی شركت ها وجود دارد. شاخص كل سهام در هفته گذشته رشد ۶.۴ درصدی را از خود نشان داده است.
شاخص امنیت سرمایه گذاری كه توسط مركز پژوهش های مجلس انتشار یافته حاكی از بهبود این شاخص در بهار ۹۸ نسبت به زمستان ۹۷ است. در تحلیل این گزارش آمده است كه وضعیت شاخص امنیت سرمایه گذاری در بخش صنعت نامناسب ترین ارزیابی را نشان داده است. همین طور امنیت سرمایه گذاری در ایران نسبت به كشورهای تركیه، عربستان و روسیه در سال ۲۰۲۰ از وضعیت بهتری حكایت دارد.
قیمت جهانی نفت بعد از كاهش در اواسط هفته گذشته، از چهارشنبه روند صعودی خودرا در پیش گرفت. مهم ترین عواملی كه در یك دهه گذشته بر نوسانات قیمت نفت موثر بوده بحران های مالی، تغییرات پیش بینی نشده در تولید نفت امریكا و شرایط و تحولات خاورمیانه می باشد. بدین سبب هر گونه افزایش تنش در روابط ایران و آمریكا، نوسانات قیمت نفت را تحت تاثیر قرار می دهد. البته این نكته مهم را نباید فراموش كرد كه توسعه انرژی های تجدید پذیر و برنامه های رشد سبز، از تقاضای طلای سیاه كاسته و در نتیجه نوسانات قیمتی آنرا نیز محدود نماید. با به انتها رسیدن سال میلادی ۲۰۱۹ در مورد بازدهی نفت خام آمریكا و برنت می توان اظهار داشت كه بازدهی بازار نفت خام این دو بازار در سال ۲۰۱۹ به ترتیب حدود ۳۴ و ۲۴ درصد بوده كه این میزان رشد از سال ۲۰۱۶ تابحال بی سابقه بوده است.
با به انتها رسیدن سال ۲۰۱۹ پیش بینی هایی از طرف موسسات معتبر اقتصادی مانند مك كینزی و همین طور اكونومیست از وضعیت اقتصاد جهان و خاورمیانه در سال ۲۰۲۰ انتشار یافته است. بااینكه خاورمیانه بازار مصرف بزرگی داشته و نرخ بالای بیكاری از عوامل مثبت سرمایه گذاری در این منطقه می باشد اما وابستگی به درآمد نفتی در این منطقه، عدم شفافیت و بخش دولتی بزرگ و عدم توجه به فعالیت بخش خصوصی از موانع رشد سرمایه گذاری و چالش های كسب و كار كشورهای این منطقه می باشد. پیش بینی می شود تنوع اقتصاد و سهم بخش خصوصی در كشورهای خاورمیانه طی سال های آتی افزایش یابد.
پیش بینی ها درباب نرخ رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۰ حاكی از این است كه سریع ترین رشد را كشورهای آفریقایی و آسیایی خواهند داشت. طبق گزارش اكونومیست رشد ۲.۸ درصدی عراق، ۱.۷ درصدی عربستان، ۴ درصدی تركیه و رشد منفی ۱.۶ درصدی تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ پیش بینی شده است. همین طور رشد اقتصادی جهان در سال آینده ۳.۲ درصد خواهد بود. برمبنای پیش بینی ها، ایران در سال ۲۰۲۰ نرخ تورم ۲۶.۵ درصدی و تراز ۵.۲- درصدی را تجربه خواهدنمود.
طی حدودا دو دهه گذشته رشد تجارت خدمات بیشتر از رشد تجارت كالاها بوده و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۴۰ رشد تجارت خدمات تا ۵۰ درصد افزایش یابد. همین طور به سبب گسترش فناوری های دیجیتال هزینه های تجارت كاهش چشم گیری داشته است.
* رئیس اتاق بازرگانی شیراز
۲۲۳۲۲۹


منبع:

1398/10/15
19:56:16
5.0 / 5
4362
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بودجه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها