مازاد کنجاله سویا نتیجه واردات بی ضابطه است
به گزارش رصد کالا، یک مسئول صنفی اظهار داشت: برخی از شرکت ها بدون اینکه سهمیه وارداتی داشته باشند به علت تهاتر و ارز نفت مجوز واردات دریافت و کنجاله سویا بیشتر از نیاز داخل وارد کردند.
به گزارش رصد کالا به نقل از مهر، سال ۱۴۰۳ حدود ۳۰ درصد سهم دانه های روغنی برای واردات نهاده های دامی و کنجاله سویا تخصیص یافت؛ به صورتی که کشور با مازاد کنجاله سویا رو به رو شد.
چرا مدیریت کالاهای اساسی ضعف دارد و در حالیکه سال ۱۴۰۲ در تأمین نهاده های دامی با مشکل مواجه بودیم در ادامه سال ۱۴۰۳ باز هم بازار متعادل نبود و کشور با مازاد کنجاله سویا رو به رو شد. سیدجلال طیبن طیبا، عضو اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور کشور در رابطه با عدم مدیریت در این عرصه به خبرنگار مهر اظهار داشت: عدم مدیریت در حوزه واردات نهاده های دامی در سال ۱۴۰۳ به چند مبحث بر می گردد؛ نخست این که برخی از شرکت ها بدون این که سهمیه وارداتی داشته باشند به علت تهاتر و ارز نفت مجوز دریافت نمودند.
وی اضافه کرد: شرکت هایی وارد این حوزه شدند و بعضاً کنجاله سویا وارد کردند که صادرکننده نفت بودند. آنها بدون مجوز سهمیه، می توانستند وارد کنند.
وی با اشاره به اینکه شرکتهای مذکور در ارتباط با دو حوزه دولتی و خصوصی بودند، اظهار داشت: این شرکت ها به جای این که تعهد دلاری صادرات را به دولت برگردانند مجوز واردات کالاهای اساسی به آنها داده شد.
وی افزود: سال ۱۴۰۲ چون بازار کنجاله سویا التهاب داشت و قیمت آن بالا بود در سال ۱۴۰۳ خارج از سهمیه ای که وزارت جهاد کشاورزی مشخص کرده بود کنجاله سویا وارد کردند.
عضو اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور کشور افزود: شرکت پشتیبانی امور دام هم بر مبنای التهاب سال گذشته، حجم زیادی کنجاله سویا وارد کرد. تمام این آمار واردات در ۵ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ انجام شد؛ ازاین رو حجم این محصول در داخل نسبت به نیاز و سهمیه بندی ماهانه غیر منطقی بود. بعنوان مثال اگر قرار بود در ۳ ماهه اول سال ۳۰۰ هزار تن کنجاله سویا وارد شود یک دفعه با واردات یک میلیون تنی مواجه شدیم.
وی با اشاره به اینکه در ۳ ماهه دوم سال ۱۴۰۳ هم این امر تکرار شد، اظهار نمود: این مورد سبب شد که در طول سال حجم این محصول نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کند.
این مسئول صنفی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: با عنایت به واردات دانه روغنی سویا که بعد از استحصال روغن باقیمانده تبدیل به کنجاله سویا می شود حجم کنجاله ای که وارد بازار شد نسبت به نیاز کشور بسیار بیشتر بود.
طیبن طیبا با اشاره به اینکه مشکل از سهمیه بندی انجام شده در وزارت جهاد کشاورزی نبود، خاطرنشان کرد: این چالش به علت عدم پیشبینی شرکت هایی بود که می توانستند محصول را تهاتری وارد کنند بدون این که در صف سهمیه بندی قرار داشته باشند.
واردات بی ضابطه کنجاله سویا
چرا مجوز واردات بدون ضابطه داده می شود. آیا نظارتی بر امر واردات وجود ندارد؟
عضو اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور کشور در این خصوص اظهار داشت: این مورد یک اشکال در برنامه ریزی دولت، بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی است؛ بدین سان شرکت هایی که خارج از این سیستم و در چارچوب تهاتر کالا وارد می کنند آنها در این گروه سهمیه بندی قرار نمی گیرند.
وی اظهار داشت: شاید دولت فکر نمی کند که مثلا خارج از سهمیه تعداد زیادی شرکت اقدام به واردات کنند. اما در برخی از کالاها یک دفعه این اتفاق رخ می دهد بخصوص اگر محصولی در بازار داخل قیمت خوبی هم داشته باشد برای سود بیشتر محصولات بدون ضابطه مندی وارد می شود.
طیبن طیبا با اشاره به اینکه اتحادیه در این خصوص نقد کرد و اعلام نمود: طی گزارش تکمیلی عنوان کردیم این تهاتر هم نباید بی ضابطه صورت گیرد. البته اولویت های دولت در این خصوص متفاوت می باشد.
این مسئول صنفی در جواب این پرسش که آیا مازاد کنجاله سویا برای سال بعد قابلیت استفاده دارد، اظهار داشت: هم اکنون دمای هوا بالا نیست، ولی با ورود به فصل گرما نهاده دامی همچون کنجاله سویا فسادپذیر بوده و دیگر قابلیت مصرف ندارد.
منبع: rasadkala.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب