ماهانه چقدر زعفران از کشور قاچاق می شود؟
به گزارش رصد کالا، رئیس اتحادیه صادر کنندگان زعفران اظهار داشت: حداقل در ماه 10 تن زعفران بصورت قاچاق از کشور خارج می شود.
به گزارش رصد کالا به نقل از مهر، زعفران قسمتی از شناسنامه ایران در جهان به حساب می آید. هنوز نام زعفران با تلفظ خاص ویژه در کنار نام ایران قرار دارد؛ اما به نظر می آید که روند کشت و صادرات این محصول راهبردی کشاورزی در چند سال قبل دستخوش تغییرات و معضلاتی شده است. زعفران ایران که بیش از ۹۰ درصد نیاز بازار جهان را تامین می کند، امروز با مشکلاتی روبه رو شده که می تواند به آسانی این جایگاه را متزلزل کند.
زعفران همیشه مورد توجه افراد سودجو برای کسب منافع از تجارت پر رونق این محصول بوده است. این افراد بطور معمول برای کاهش هزینه های تولید با استفاده از مواد آلی و معدنی مختلف، دست به تقلب زده و زعفران های رنگ شده تقلبی و یا بصورت مخلوط با زعفران خالص باکیفیت و کمیت نامناسبی بسته بندی و به بازار عرضه نموده و سلامت جامعه را با خطر مواجه می کنند. به عنوان مثال در چند روز گذشته ۲۰۰ کیلو زعفران صادراتی تقلبی در اداره گمرک خراسان رضوی کشف و ضبط شد.
نقش مهم اداره استاندارد در خروج زعفران های تقلبی
غلامرضا میری، رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در این خصوص اظهار داشت: اداره استاندارد و گمرک مسئول مستقیم نظارت بر صادرات زعفران ایران هستند و ما به عنوان اتحادیه نقشی در روند صادرات زعفران نداریم.
وی اضافه کرد: اداره استاندارد طبق ممیزی های جهانی نسبت به صدور پروانه استاندارد و مجوز خروج محصول از گمرکات کشور اقدام می کنند.
لزوم تشدید نظارت بر گمرکات
رئیس اتحادیه صادر کنندگان زعفران درباب لزوم تشدید نظارت ها در گمرک اظهار داشت: امکان دارد با عنایت به این که خراسان به عنوان قطب تولید زعفران کشور است، نظارت ها در گمرک خراسان دقیق و کامل باشد اما آیا این نظارت بر دیگر مبادی خروجی کشور مانند تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، کرمان و دیگر گمرکات کشور هم با دقت انجام می شود؟
وی اشاره کرد: این نظارت ها باید بصورت یکپارچه و در تمام مبادی رسمی خروجی کشور صورت پذیرد و این الزام فقط مربوط به گمرکات خراسان نباشد. نیاز است با برگزاری نشست های تخصصی با متولیان امر به راهکارهای مناسب برای رفع موانع صادراتی همین طور راه های جلوگیری از صادرات تقلبی نائل شویم.
چرا قیمت زعفران در بازار حاشیه خلیج فارس ارزان تر از کشور است؟
رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران اظهار داشت: ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است اما سهم ما به علت محدودیت های داخلی و خارجی از بازار این محصول اندک است. قاچاق زعفران و ترکیب زعفران های صادراتی با زعفران های تقلبی توسط عده ای سودجو سبب شده که زعفران ایران در بازار جهانی در بعضی موارد تا ۳۰ درصد از قیمتی که ما زعفران را از کشاورز داخلی خریداری می نماییم، کمتر باشد و ورود این زعفران های تقلبی به نام ایران به بازارهای جهانی ضمن به خطر انداختن نام برند زعفران ایران در جهان موجب می گردد که صادرکنندگان قانونی نیز با مشکلات خیلی از جمله از دست دادن بازارهای صادراتی خود مواجه شوند.
قاچاق ماهانه زعفران
میری اذعان کرد: با وضعیت فعلی متأسفانه حداقل در ماه ۱۰ تن زعفران بصورت قاچاق از کشور خارج می شود، به عنوان مثال در همین دو ماه اخیر در مقایسه با ماه آبان و آذر سال گذشته، در هر ماه ۸ تن کاهش صادرات زعفران داشته ایم. این در شرایطی است که مصرف زعفران در کشورها رشد داشته است و این نشان میدهد که دلیل قاچاق این محصول در کشور ما موانع صادراتی است. امیدواریم فروش ارز بصورت توافقی هم در دستورکار دولت قرار گیرد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران اشاره کرد: دولت باید صادرکننده را موظف کند، به میزان زعفرانی که می خواهد صادر کند، ارز به کشور وارد و اگر تبعیت نکرد دولت جریمه هایی را در نظر بگیرد.
وی اضافه کرد: خواسته صادرکننده این است که ارز حاصل از صادرات با قیمت توافقی به فروش برسد تا در نهایت از قاچاق این محصول جلوگیری شود. مسلماً زعفران، جایگاه ویژه ای در سالهای گذشته در دنیا پیدا کرده، ولی زعفران هایی که بصورت قاچاق از کشور خارج می شود با کیفیت نبوده و این وجهه زعفران کشور را در بازارهای جهانی به مرور خدشه دار می کند.
وی افزود: دلال و قاچاقچی توان رقابت را از صادرکننده گرفته است و مشتری که شناختی از این بازار ندارد تصورش بر این است که صادرکنندگان رسمی زعفران را گران به فروش می رسانند.
میری اشاره کرد: از دولت تقاضا داریم همانطور که در بحث حذف تعرفه عوارض آب مجازی از صادرکننده حمایت کرد در امتداد گسترش صادرات، به فروش ارز حاصل از صادرات که بصورت توافقی در بازار صورت گیرد اقدام نماید.
وی اشاره کرد: قاچاق ۱۰ تن زعفران باکیفیت های بسیار پایین و گاهی تقلبی به جایگاه زعفران ایران لطمه می زند و این که هیچ نفعی برای اقتصاد کشور ندارد؛ بدین سبب اتحادیه برای جلوگیری از قاچاق و حفظ جایگاه زعفران پیشنهاد دارد؛ نخست، صادرکنندگان موظف به برگشت عرض حاصل از صادرات برابر شاخصهای فروش باشند. دوم، صادر کننده امکان فروش ارز حاصل از صادرات بصورت توافقی در بازار داشته باشند. سوم، دولت، واردکنندگان کالاهای لوکس را موظف کند که ارز مورد نظرشان را از صادرکنندگان زعفران بصورت توافقی دریافت نمایند.
منبع: رصد كالا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب